Para harcamadan, bir sunucuya ihtiyaç duymadan, sadece kendi bilgisayarınız üzerinden ücretsiz bir şekilde WordPress kurarak kendinizi geliştirmekiçin localhost ile WordPress Kurulumu nasıl gerçekleştirilir konusunu resimli, hızlı ve detaylı bir şekilde anlatacağız.
Localhost Nedir?
Bilgisayarınızın lokal yani kısıtlı bir sunucu benzer biçimde çalıştırılmasına localhost diyoruz. Böylelikle sitenizi dijital dünyada yayına almadan önce kurulum ve tasarım işlemlerini gerçekleştirip kontrol etmeniz mümkün olur. Fakat bilgisayarımızda localhost kurabilmemiz için bazı yardımcı programlar kurup kullanmamız gerekir.
Localhost Programları
Bilgisayarınıza localhost kurmak için biroldukça program kullanabilirsiniz. Bu programlardan en çok kullanılanları ise XAMPP, WAMP ve LAMP’dır. LAMP Linux işletim sistemi için tasarlanan en etkili localhost programlarından biridir. Ben ise bu yazımda sizlere XAMPP ile Localhost oluşturup ardından WordPress kurulumu gerçekleştireceğim.
Localhost Kullanma sebepleri
Yerel (localhost) olarak barındırılan WordPress sitesi yalnız sizin tarafınızdan görünür. Ayrıca yeni özellikleri kontrol edebilir, tecrübe etme yanılma yöntemlerini burada görebilirsiniz. öteki bir avantajı ise sunucuda yapılan işlemlere bakılırsa localhost çok daha hızlı işlemler yapabilirsiniz.
WordPress kurmayı öğrenmek internet üzerinde iz bırakmak istiyorsunuz fakat domain ve hosting alacak paranız yok ise localhost karşınıza harika bir seçenek olarak çıkıyor. Localhost ile domain ve hosting ücreti ödemeden WordPress kurulumu ve tasarımını kolaylıkla yapıp kendinizi bu konu üzerinde geliştirebilir ve ilerleyen zamanda farklı bir yol çizebilirsiniz.
Bu konuda ustalaşmış bir WordPress uzmanı iseniz domain ve hosting ücreti ödemeden önce ihtiyacınız olan tüm kurulum işlemlerinizin tamamını localhost üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle kurulum ve tasarım süresi boyunca ne domainne de hosting ücreti ödememiş olursunuz.

Localhost Kullanmanın En Önemli Avantajları
Tema Oluşturma ve Geliştirme: WordPress için halihazırda bulunan temaları istediğiniz gibi düzenleyebilir, kendinize ait yeni temalar hazırlayabilirsiniz. Localhost bu işlemler sırasında size büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Eklenti Oluşturma ve Geliştirme: Eklentilerde yazılımsal hatalara müdahaleler edebilir, eklenti geliştirmeleri yapabilir ve yeni eklentiler oluşturabilmenize olanaklar sağlar.
Toplu İşlemler: Örneğin; /uploads/ klasöründe resimleri toplu olarak sıkıştırma, boyutlandırma benzer biçimde işlemleri toplu olarak yapabilirsiniz. Veya css dosyalarında gereksiz kodları temizleyebilirsiniz. Tüm tema ve eklenti dosyalarında toplu olarak bir satır kodu arayabilir ve düzenlemeler yapabilirsiniz.
Hata Ayıklamaları ve gerekli Testler: Sunucuda olan bir sitenizi hatalarını ve problemlerini çözmek için localhost kullanabilirsiniz. Sitenize bulaşan virüslerin daha çok soruna ve yayılmayasına karşın yerel sunucunuza alarak gerekli temizlikleri sağlayabilirsiniz.
Tüm bu işlemleri yerel sunucunuzda yapabilmek için Windows veya mac uygulamaya ihtiyacınız olacaktır.
Localhost Seçimi
Bilgisayarda Localhost kullanımında en stabil ve en sağlıklı çalışan Windows uygulaması Xampp’tır.
Son aşama sıradan arayüze haiz ve pratik bir kullanımı ile Xampp, yalnız sunucunuz üzerinden çalışır ve ziyaretçilerle bağlantısını engeller. Bu sayede Hosting yada sunucu kullanır benzer biçimde web sitelerinizi geliştirebilirsiniz.

Xampp Nedir?
Eğer localhost üzerinde WordPress kurulumu yapmak istiyorsanız bazı ek sistemlere ihtiyacınız olacaktır. Web Sunucu yazılımı Apache, Perl, PHP gibi programlama dilleri ve MYSQL veritabanı yönetim sistemi. Tüm bunları tek tek yüklemek, oluşturmak ve yönetmek oldukca zahmetlidir.
Xampp, Wampserver gibi uygulamalar ile Apache, Perl, PHP, Mysql gibi tüm sunucu bileşenlerini tek bir uygulama ile bilgisayarınızda kullanılabilir hale getirir. Localhost’un kurulumu oldukça hızlı ve bir o kadar da kolaydır.
Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması, büyük topluluklar tarafınca devamlı geliştirilmesi, güncellenmesi en büyük avantajlarındandır.
Çok güzel bir yazı olmuş. Bu Konuda çok aydınlandım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum teşekkürler WpKUR.